En la política…talla amb els mals rotllos!

No tots els polítics són iguals ni de tros

Els darrers anys, gràcies a la implicació en el món de la política, he tingut oportunitat de  conèixer força país i molta gent molt activa en l’àmbit municipal.

He travat relació amb regidors dels dos sexes, tant al govern com a l’oposició de l’ajuntament de torn, i he parlat amb diversos alcaldes i alcaldesses, d’uns quants municipis de la nostra comarca i d’arreu de Catalunya.

Com sempre, m’ha agradat intercanviar opinions, veure maneres de fer i diferents, analitzar el caràcter de les persones, irrepetibles per definició. De fet, les variacions humanes que es donen en l’esfera de la política no es diferencien gaire del paisatge social que ens envolta dia a dia, a la feina, la vida  pública i l’entorn més pròxim.

He conegut un alcalde molt actiu que, al principi de la legislatura, es va proposar fer el cafè cada dia en un bar diferent del municipi, per mantenir un contacte directe amb tots els espectres sociològics del municipi.

Recordo un regidor que, per coherència i honestedat, es va oposar a una reforma integral del camp de futbol municipal, perquè implicava despeses importants com la instal·lació de gespa artificial i d’aire condicionat en els vestidors. Deia que no li semblava lògic que en temps de crisi, quan hi ha famílies que no arriben a final de mes o han de demanar ajuts al banc d’aliments, l’ajuntament es gastés una fortuna en remodelacions força supèrflues; aquest regidor assenyat va haver de aguantar el menyspreu i les burles de molta gent. A un altre, li va caure una denúncia per expressar una opinió, en to sarcàstic, sobre l’espoli fiscal de Catalunya, i encara ha d’anar a jutjat.

Una altra persona  exemplar que vaig conèixer va ser aquell alcalde que va dignificar la feina de moltes dones cosidores que treballaven en negre i a casa, fomentant que s’ajuntessin en una cooperativa, poguessin treballar en un espai adequat. I sobretot, perquè d’aquesta manera puguin cotitzar a la Seguretat Social.

D’altre banda, diguem-ho tot, he conegut personatges que es dediquen a la política amb fins clarament personals i egoistes. Si en els casos exposats anteriorment, es tracta de gent que dedica hores i la energia a servei dels col·lectiu, també n’hi ha individus que hi veuen una oportunitat pel negoci, per treure’n profit, i finalment s’entreguen a l’adicció al poder. Els que s’hi enganxen, no en tenen mai prou i cada cop necessiten més recursos. En conseqüència, per mantenir-se al poder són capaços de qualsevol cosa.

Al principi del text he dit que a la política hi ha persones de tota mena. És cert: introvertides, extravertides, tímides i atrevides; treballadors manuals i intel·lectuals; gent pacífica i gent agressiva. Aquesta espècie d’individus enganxats al poder, potser s’assemblen al perfil dels maltractadors; aquests humans deshumanitzats que un dia peguen a la dona i l’endemà li regalen roses.

On hi ha un polític maltractador  també hi ha votants maltractats, que es troben en una espècie de dependència psicològica. La situació es podria traduir en un exemple: avui el politicastre maltractador s’aprofita personalment i sense gens de vergonya de les possibilitats del càrrec que el poble li va atorgar, i l’endemà posa uns castells inflables gratis per a la mainada. A més castiga o premia amb favoritismes a la ciutadania segons la pròpia conveniència.

A aquest tipus de polítics, els hem de dir clarament que se’ls esgota el temps. Són relíquies del règim dictatorial, i no tenen cap relació amb els valors que avui en dia tenim el dret i el deure de defensar. Hem arribat al segle XXI i ja és hora que la gent se senti lliure i madura per poder opinar en tota l’extensió geogràfica i social del nostre país. Hem arribat a la democràcia i no ens ho pot prendre ningú. Quan vegis, notis o pressentis una manifestació de caciquisme, “Talla amb els mals rotllos!”.

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Reflexions, Valors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s