La bona aigua de Cercs, maltractada i cara

Molts hem notat que l’aigua d’aixeta al municipi de Cercs no és, ni de bon tros, tan bona com la de les fonts i a més força cara. Hem constatat també que l’aigua sanitària de consum es tracta doblement: per una banda la obligatòria cloració i d’altra banda per acidificació amb àcid clorhídric (salfumant).

 • Cloració: Atès que els valors de cloració recomanats per Sanitat oscil·len entre 0,2 i 0,8ppm (amb un màxim legal fins a 1ppm) al municipi de Cercs, tot i tenir l’aigua de fonts i d’excel·lent qualitat, es clora al nivell màxim recomanat (0,8ppm). Si les característiques organolèptiques són les mateixes que en d’altres poblacions de l’alt Berguedà ( exemple Saldes), on els valors de clor són la meitat que a Cercs (0,4ppm), considerem contraproduent per a la nostra salut mantenir aquests elevats nivells de cloració al nostre municipi. El clor és un agent tòxic que en dosis baixes desinfecta, però a certs nivells pot perjudicar la salut de les persones. La nostra proposta és la reducció dels nivells de clor a 0,4ppm. Valors en que es preservarien la qualitat sanitària de l’aigua de consum, així com el seu olor i sabor neutre.

 • Acidificació per àcid clorhídric (salfumant): Per tal de disminuir la despesa en el manteniment de la xarxa, SOREA – empresa concessionària- ha optat per un sistema de tractament prou agressiu, com és l’acidificació per àcid clorhídric de l’aigua de consum a fi i efecte d’estalviar-se els costos derivats de la calcificació en la xarxa de distribució ( tubs de distribució del aigua). Es tracta de disminuir el pH inicial de l’aigua d’entrada al dipòsit de 7,8 a 7,0 de sortida de dipòsit. D’aquesta manera i amb aquesta substancial rebaixa de pH SOREA evita la precipitació de la calç a les canonades i obté conseqüentment un notable estalvi econòmic en el manteniment de la xarxa.

  Aquest procés de descalcificació en les aigües de consum constitueix un fet sense precedents a la nostra comarca, essent el municipi de Cercs l’únic poble en què es duu a terme. Creiem, doncs, del tot injustificable tal procediment d’acidificació de la nostra aigua de consum, que per motius econòmics SOREA hagi optat per un mètode que afecta directament la salut del veïns i veïnes del poble.

  Per què el govern municipal de Cercs ha permès un tractament químic de descalcificació tan agressiu i que de cap manera pot ser beneficiós per a la salut de les persones? És justificable que una empresa privada aboqui salfumant a l’aigua de consum per a reduir costos de manteniment?

El correcte manteniment de la xarxa i la preservació de la nostra qualitat de l’aigua de consum han de ser conceptes perfectament compatibles.

Un greuge comparatiu

Un altre punt a considerar és l’elevat preu que paguem de la factura de l’aigua; paradoxalment força més cara que, per exemple, a Berga:

 • Preu mínim (obligatori) Berga: 9,89 €

 • Preu mínim (obligatori) Cercs 22,12 €

A Cercs l’aigua de consum és rodada, això és, que ens arriba al dipòsit de la muntanya per gravetat sense cap cost energètic perquè no hi cal, per tant, bombament. Això hauria de suposar un abaratiment en la factura i en canvi a Cercs la paguem força més cara que en d’altres municipis de la comarca que sí tenen despesa de bombament.

Per què paguem tan cara l’agua a Cercs tot i disposant-ne en abundància i conseqüentment resultant llur cost d’abastiment pràcticament nul? (l´aigua ens arriba de la muntanya per gravetat als dipòsits de distribució municipals).

El govern municipal és l’ens que adjudica el servei municipal d’aigua al poble a una empresa privada ( a SOREA). I per això ha de ser responsable últim en el control i negociació de les condicions del tractament sanitari de l’aigua de consum així com de les condicions econòmiques reflectides en la factura que finalment arriba al consumidor.

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Cercs, Reflexions, Valors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La bona aigua de Cercs, maltractada i cara

 1. SANDRA ha dit:

  DES-DE QUE SOREA FA EL MANTENIMENT DE LES AIGÜES AL MUNICIPI DE CERCS, NO NOMES PAGUEM L’AIGUA A PREU DE OR, TAMBÉ LA PAGUEM MÉS CARA QUE UN BARCELONA, H´AIXO SI QUE ES TRISTA. TAMBÉ VENEM AMB CISTERNES PER PORTAR-SE L’AIGUA HI NO LA PAGUEM HI LO MÉS INCREÏBLE DE LA QÜESTIÓ ES QUE SE DEIXEM PERDRE LITRES I LITRES DE AIGUA QUE NO S´APROFITEM PER RÉS.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s