Parlem del passat, parlem del futur

Quan mirem la història se’ns desplega l’ésser humà en la seva totalitat. D’ella podem aprendre i extreure conclusions per el nostre dia a dia, a més d’agafar forces per a afrontar el nostre futur. Al municipi de Cercs tenim autèntiques joies artístiques oblidades, fruit de l’esforç humà a través dels segles.

Unes úniques al Berguedà, d’altres fins i tot arribant a nivell de patrimoni artístic europeu, com són les pintures romàniques i preromàniques de l’església del Pedret. Els masos de Vilosiu del segle XI, el pont del far -únic pont romànic dempeus al Berguedà-, el castell de Blancafort -la fortificació romànica més significativa del Berguedà-, Sant Salvador de la Vedella del segle IX, el pont gòtic del Pedret i la església barroca de Santa Maria de la Consolació.

Tenim la Santa Maria de la Baells, església romànica, desmuntada i guardada en depòsits per salvaguardar-la de les aigues del pantà. (Reconstruir-la, per cert, queda encara com una assignatura pendent). Si repassem l’inventari artístic ens adonem que l’esforç humà ha creat obres d’art a través de totes les etapes de la història. I hi compto també les mostres d’arqueologia industrial de la Mineria. Actualment al municipi patim una desmillora contínua de l’autoestima a causa de la devallada d’activitat cultural i industrial, però si considerem el passat i les coses que la gent ha estat capaç de crear mil anys enrere amb condicions molt més difícils, ens ha de donar ànims per aixecar la mirada i voler tornar a ser un poble culte i pròsper.

I és per això que hem de cuidar els nostres monuments i el patrimoni artístic, perquè la gent de Cercs, Sant Jordi, La Rodonella i Sant Corneli tinguin raó de ser orgullosos del passat i per engrescar-se a esdevenir protagonistes de la seva pròpia història.

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Cercs, Reflexions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s