Moció Transport públic digne pel Berguedà

Aquesta moció nostra va ser presentada en el ple del 5 d’oct. i aprovada amb 7 vots a favor (CLAM-AM i CiU) i dues abstencions (PSC). A continuació us passem el text:

A 30km d'aquí tots els trajectes dins la comarca a 1€. I per què aquí no?

Ple del dia 5 d’octubre 2011

Moció per un transport digne al Berguedà

 Exposició de motius

El Berguedà té un gran dèficit de mobilitat que afecta directament o indirectament a tots els seus habitants. Les greus deficiències del transport públic comporten que gairebé tots els desplaçaments es facin amb vehicle privat. Les freqüències del pas d’autobusos que passen per les poblacions són absolutament insuficients per a garantir un transport eficaç per a la gent que no disposa d’un vehicle privat. És un greuge comparatiu per aquesta gent gran que no tenen carnet de conduir.

Calen transports que connectin les poblacions amb els polígons industrials.

Calen transports que connectin els nuclis habitats del Berguedà amb la capital comarcal. Gran part de la població comarcal viu en nuclis que sovint no compten amb comerços, farmàcies ni serveis d’atenció pública, i ara per ara el vehicle privat és l’única resposta possible a la necessitat de mobilitat diària.

Caldria dotar-se d’autobusos petits, de forma que per exemple els municipis de Bagà, La Pobla de Lillet, Castellar de N’Hug, Sant Julià de Cerdanyola, Guardiola, Gósol, Saldes, Fígols, la Nou i Cercs formarien un grup, adquirint entre tots un o dos autobusos d’unes 20-25 places, que a gran part es finançarien oferint el servei de transport escolar i els desplaçaments per esport escolar. Cal estudiar i optimitzar els horaris de les escoles i de les empreses per a estalviar recursos. El mateix autobús donaria un servei interurbà en la zona de l’Alt Berguedà i una part del transport urbà a Bagà, ja que tres cops al dia ( a la hora del canvi de torn) arribaria fins al polígon industrial de la Valldan i dues al centre de la ciutat.

La combinació d’un servei similar a tota la comarca, estructurat en tres o quatre zones, oferiria una sòlida base de transport públic. El foment de l’ús d’aquest servei hauria d’implicar a sindicats i patronal, donant incentius que podrien estar compensats per l’administració amb beneficis fiscals. El servei podria estar agilitzat per la contractació puntual de taxis o d’altres empreses locals de transport privat. La planificació s’hauria de guiar per la sostenibilitat ambiental ( l’ús de combustible bio diesel p.e. podria fomentar la recollida selectiva d’olis vegetals usats i la creació d’una planta de producció del mateix), i la viabilitat econòmica.

La connexió que hi ha actualment d’autobusos amb Barcelona és problemàtica, perquè no s’aprofita en cap moment la nova autovia desdoblada. Triga 1h 55min perquè fa moltes parades abans d’arribar a Manresa, ja que entra en nuclis urbans de moltes poblacions. Estem convençuts que coordinant les línies actuals amb autobusos llançadora amb parades únicament a Berga, Puig-reig i Sallent, el servei guanyaria en eficàcia i qualitat cara al usuari.

A l’hora de projectar una nova C16 desdoblada de Berga cap amunt, caldria fer una previsió per a disposar d’un model de carretera (autovia) més suau i integrat que permeti sortir i entrar sense necessitat de construir cruïlles (rotondes o trèvols) gegants. Les parades d’autobús i els corresponents llocs d’aparcament per a qui els faci servir hauran d’estar planificats en aquest sentit.

El preu per anar i tornar a Barcelona és actualment de 25€ aproximadament. A falta d’alternativa, és desorbitat i impedeix de totes maneres que el transport públic pugui competir amb el privat. No hi ha tampoc reducció per a infants, famílies etc. És absolutament injust que el desplaçament d’una femi-la de quatre membres a Barcelona costi 100€ (¡!) amb el transport públic quan el mateix trajecte amb cotxe privat, pagant totes les despeses de combustible, més unes hores d’aparcament a lloc del destí no supera els 50€. Fa falta una reducció dràstica de preus, fa falta la integració amb la tarifa metropolitana, ja!

La ciutadania i l’administració han de assumir que cal fer estalvi energètic i cal reduir la contaminació mediambiental. Les solucions han de ser consensuades i adaptades a les necessitats locals. La implicació del tot el teixit social, ajuntaments, associacions, els sector privat i altres entitats, és la millor garantia per una implantació i funcionament correcte d’un pla integral de transport. Cal donar forma a un ampli procés de diàleg obert per poder elaborar un pla eficaç. S’ha d’escoltar al territori perquè les seves necessitats han de ser el punt de partida per què els tècnics puguin elaborar els plans finals.

La falta de transport públic fluid és un greuge comparatiu amb altres zones del país, on el vehicle privat és prescindible, fins i tot esdevé un luxe.

El tren és la infraestructura que dóna les respostes definitives i per això ha de ser inclòs en el futur projecte d’autovia. Solucionaria el transport comarcal, intercomarcal i internacional, com també és una clau per millorar la economia de la comarca. Per això el traçat ferroviari ha de ser tingut en compte.

ACORD DE PLE:

El grup municipal CLAM-AM proposa al ple municipal de Cercs l’adopció dels acords següents:

PRIMER: Demanar al Consell Comarcal del Berguedà el impuls del pla de millora de transport públic a la nostra comarca, recordant-li que ha d’estar finalitzat fins a finals del 2012.

SEGON: Demanar al Consell Comarcal del Berguedà que pengi a la seva pàgina web aquest pla, i que informi tant a través de la pàgina web com als ajuntaments de la comarca quines actuacions s’han dut a terme fins a la actualitat.

TERCER: Reclamar al Consell Comarcal que treballi amb el conjunt de tots els municipis i amb el Departament General de Transport i Mobilitat per a aconseguir la integració tarifària. Mentre aquesta integració no arribi reclamem que es resol les mancances de la targeta T10-60, que són entre d’altres:

  • No connecta amb d’altres mitjans de transport públic de l’àrea metropolitana.
  • Obliga a l’usuari a efectuar el nombre irracional de deu viatges en dos mesos.

QUART: També i mentre no entri en funcionament la millora substancial del transport públic, incloure-hi a la pàgina inicial de la web municipal de Cercs un enllaç vers la pàgina www.compartir.org per a fomentar l’ús compartit del cotxe privat.

CINQUÉ: Fer arribar els acords al Consell Comarcal del Berguedà, a la Diputació de Barcelona i al Govern de la Generalitat de Catalunya, Departament General de Transport i Mobilitat.

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Cercs, Mocions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s