MOCIÓ EN SUPORT AL MOVIMENT #NOVULLPAGAR

Moció presentada pel grup municipal del CLAM pel Ple municipal del juliol 2012:

Catalunya compta amb més de 600 km d’autopistes, en règim de concessió, que constitueix un greuge històric respecte la resta de l’Estat. Mentre Catalunya el 67% de les vies ràpides són de pagament i el 33% gratuïtes, a la resta de l’Estat la proporció és de 20% de peatge per 80% de lliure circulació. Per exemple, a la Comunitat de Madrid hi ha 500 quilòmetres d’autovia, dels quals 17 són de peatge; a Andalusia hi ha 1.500 quilòmetres d’autovies gratuïtes per 192 pagament; a Extremadura totes les vies desdoblades són gratuïtes.

Diversos exemples ens mostren que històricament s’han anat allargant les concessions inicials que hi havia establertes entre les administracions públiques i les empreses concessionàries. Aquest és el cas de l’allargament al 1998 entre els Governs de CiU i PP dels trams de l’autopista C32 entre Montgat i Mataró, la concessió inicial de la qual acabava l’any 2004 i amb la pròrroga finalitza el 2021; l’allargament del tram de l’AP7 entre Granollers i la Jonquera que del 2004 també s’ha allargat fins al 2021; o el cas de l’allargament el 1997 de tram entre Tarragona i Alcanar, que finalitzava el 1998 i la pròrroga arriba fins el 2019.

A nivell d’amortitzacions, queda demostrat que aquestes ja han estat pagades, tal i com il•lustren els càlculs pels quals, per exemple, el tram entre Montgat i Mataró si bé va costar 21 milions d’euros al final de la concessió se n’hauran recaptat 682,2; el tram entre Granollers i la Jonquera que va costar 68,5 milions i se n’hauran recaptat 3.033,7; i el d’entre Tarragona i Alcanar, que va costar 11,7 milions d’euros i se n’hauran recollit 1.106,3. Un exemple paradigmàtic posa de manifest, així mateix, el volum de negoci de les autopistes de peatge catalanes envers altres països del voltant: les autopistes franceses de peatge guanyen amb 7.000 km els mateixos diners que les autopistes catalanes.

Davant d’aquesta situació de greuge històric que patim els catalans en les nostres infraestructures, neix de manera espontània el moviment #novullpagar que ha crescut de manera exponencial les darreres setmanes canalitzant el malestar i ganes d’actuar de molts catalans. Aquest moviment qüestiona el greuge escandalós i la opacitat d’unes concessionàries d’uns peatges que podrien estar del tot amortitzats, i no renuncia a continuar amb les seves actuacions malgrat l’anunci emès pel Govern de la Generalitat de possibles sancions de fins a 100 € contra els conductors que segueixin la campanya.

Per tots els motius exposats anteriorment, el grup municipal del CLAM-AM proposa els següents acords:

PRIMER. Manifestar la solidaritat de l’ajuntament de Cercs amb aquells ciutadans que s’han adherit a la campanya #novullpagar com a forma de protesta vers l’espoli fiscal i d’inversió en infraestructures que patim al nostre país.

SEGON. Sol•licitar a la Generalitat de Catalunya que no instrueixi cap expedient sancionador que es pugui derivar de la campanya #novullpagar, atenent a la incertesa jurídica que presenta l’acte d’insubmissió d’aquesta iniciativa i recollint el clam de la ciutadania.

TERCER. Instar el Govern i el Parlament que acordin mesures tendents a la recuperació de les bonificacions als peatges d’Alella, Mollet i Les Fonts, d’acord amb el sistema de bonificacions existent en l’anterior legislatura.

QUART. Instar el Govern i el Parlament a adoptar compromisos ferms per suprimir els peatges d’aquelles vies que no tenen una alternativa viària gratuïta, i que no tenen raó de ser per qüestions d’eficiència i sostenibilitat en la gestió de la mobilitat. Així mateix que també s’adopti una homogeneïtzació a la baixa dels imports que abonen els usuaris actualment mentre durin les actuals concessions fins a l’eventual rescat.

CINQUÈ. Rebutjar el possible rescat per part del Govern de l’Estat de les autopistes del radi de Madrid a costa d’allargar les concessions de les autopistes de peatge catalanes.

SISÈ. Instar als diputats catalans al Congrés i al Parlament de Catalunya a aprovar una Proposició de llei del fons per a la homogeneïtzació, el rescat selectiu i la subvenció de peatges com l’admesa a tràmit l’anterior legislatura (desembre de 2008) pel Congrés però que finalment no va ser discutida.

SETÈ. Instar als grups parlamentaris del Congrés a promoure la derogació de l’article 12.a) de la Llei 8/1972, de 10 de maig, de construcció, conservació i explotació d’autopistes en règim de concessió, el qual estableix una bonificació de fins el 95% de l’IBI dels terrenys que siguin utilitzats per autopistes de peatge.

VUITÈ. Instar a l’Estat espanyol al compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut que preveu que l’Estat es comprometi a invertir per alliberar peatges o per construir trams d’autovia alternatius, tot prioritzant les infraestructures d’especial incidència logística i econòmica i les que presenten un alt grau d’accidentalitat.

NOVÈ. Fer arribar aquests acords als impulsors del moviment #novullpagar, al conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a la Federació de Municipis de Catalunya i a tots els grups del Parlament de Catalunya.

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Mocions, Valors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s