Moció sobre la unitat lingüística de la llengua catalana

Moció presentada pel grup municipal del CLAM pel Ple municipal del juliol 2012:

Atès que el català és la llengua pròpia de Catalunya, del País Valencià, de les Illes Balears, de la Catalunya Nord, de la Franja de Ponent i de l’estat d’Andorra.

Atès que el Municipi de Cercs s’ha caracteritzat sempre per defensar l’ús de la llengua pròpia i comuna, independentment que es parlin altres llengües que enriqueixen la nostra ciutat des del respecte i la tolerància.

Atès que l’Ajuntament de Cercs ha defensat amb fermesa la immersió lingüística a les escoles i que tots els nens i nenes han d’estudiar en català independentment de la seva llengua familiar.

Considerant molt greus els atacs que rep la llengua catalana des de diferents àmbits i que volen esquarterar la unitat de la llengua catalana així com minoritzar-ne el seu ús.

Considerant que el govern de les Illes Balears ha obert una batalla lingüística de primer ordre focalitzada entre altres aspectes en la decisió de dividir els alumnes segons la llengua en què vulguin estudiar, eliminar el català com a requisit en l’administració pública, obrir la porta a castellanitzar els topònims, així com la progressiva castellanització dels mitjans públics de comunicació.

Considerant que el govern del País Valencià ja fa anys que posa traves a la normalització de la llengua catalana, entre altres amb la voluntat de no poder veure de manera recíproca les televisions TV3 i Canal9.

Considerant que el govern d’Aragó nega la possibilitat que la població catalanoparlant de la Franja de Ponent pugui estudiar la seva llengua amb normalitat. I el que és més greu: ha definit la llengua que es parla a les comarques de la Franja –actualment unes 50.000 persones a les comarques de  la Matarranya, el Baix Cinca, la Llitera, la Ribagorça, el Baix Aragó i el Baix Aragó–Casp- com la “llengua aragonesa de la part oriental”, una idea que es podria considerar de genocidi lingüístic.

Per tot això el grup municipal del CLAM-AM demana al Ple de l’Ajuntament de Cercs que prengui els següents acords:

•    Defensar la unitat de la llengua catalana a tots els territoris que la tenen com a llengua pròpia.

•    Mostrar el rebuig a qualsevol mesura que posi traves als ciutadans dels diferents territoris dels Països Catalans a poder viure en la seva llengua materna i pròpia amb normalitat.

•    Fer arribar els continguts d’aquesta moció als governs de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià, i als seus respectius parlaments; així com també a les entitats Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balerar i Iniciativa Cultural de la Franja.

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura, Mocions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s