Moció contra el fracking

Què és el fracking?El CLAM varem presentar aquesta moció en el ple municipal del mes d’abril. Va ser rebutjat del grup de govern municipal, ja que, com diuen, no cal protegir les fonts perquè ‘ja estan contaminades’, segons l’alcalde Ferran Civil. Afirmació que trobem d’una gran irresponsabilitat, i que pot crear alarmisme on no hi ha cap problema. El Grup no adscrit per part seva va afirmar que no s’entén de que es tracta. La votació va anar com segueix: Vots a favor : 2 (CLAM), vots en contra: 4 (CiU), abstencions: 3 (No adscrit +1CiU)

Per a més informacicó visiteu aquest esquema: Què és el fracking?

MOCIÓ PER DECLARAR EL MUNICIPI ZONA LLIURE DE FRACKING

El grup municipal CLAM –AM presenta aquesta proposta de moció per a incloure en l’ordre del dia de la propera sessió ordinària del Ple que es convoqui a l’Ajuntament de Cercs, als efectes del seu debat i votació.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Conscients que en els últims temps han proliferat les SOL•LICITUDS DE PERMISOS per part de diverses empreses per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs no convencionals, tant al govern d’Espanya com al de la Generalitat.

Conscients que en la TRAMITACIÓ I FORMALITZACIÓ d’aquestes sol•licituds no s’ha tingut en compte i no s’ha informat les corporacions i entitats locals directament afectades ni tampoc a la població en general.

Conscients que el MÈTODE D’EXPLOTACIÓ que s’utilitza per la investigació i l’extracció d’aquests hidrocarburs és l’anomenat de fractura hidràulica o “fracking”, mètode enormement agressiu pel territori.

Conscients que la DESPESA D’AIGUA que exigeixen aquestes activitats és absolutament inadmissible  pels nostres nuclis i en el nostre territori, en els quals és aquest un bé cada cop més preuat.

Conscients que la més que probable CONTAMINACIÓ DELS AQÜÍFERS seria IRREVERSIBLE,  amb compostos químics directament filtrats dels treballs d’exploració i explotació.

Conscients que les perforacions i la fractura de les roques poden causar MOVIMENTS SÍSMICS.

Conscients de l’alteració PAISATGÍSTICA deguda a la proliferació dels pous d’extracció amb tota la infraestructura que suposa d’instal•lacions, emmagatzematge i tràfic, anorrearia totalment el mosaic agrari i forestal del territori.

Conscients de que aquests IMPACTES AMBIENTALS són negatius perla fauna, la vegetació i la mateixa salut de les persones.

Conscients que la toxicitat de l’aire i l’aigua perjudicaria greument el SECTOR AGROALIMENTARI en el qual es basa bona part de l’economia del territori.

Conscients que aquests impactes son negatius per altres sectors vinculats al medi natural i al paisatge, especialment el TURISME, que veurien devastats molts dels seus projectes de present i de futur.

Conscients que aquesta activitat es  desenvolupa de forma excloent i depredadora de les vies de creació de riquesa arrelades al país i porta ala CONDEMNA ECONÒMICA dels nuclis rurals un cop passada la fase d’extracció de gas.

Conscients que les empreses que sol•liciten els permisos responen únicament a interessos econòmics de CORPORACIONS MULTINACIONALS, alienes al nostre país, i a l’especulació borsària a partir dels recursos energètics.

Conscients que el MODEL ENERGÈTIC en el que es fonamenta,  basat en la continuació de l’explotació de recursos fòssils, és un model obsolet que perllonga la dependència dels hidrocarburs i és el causant del canvi climàtic i de crisis politico-econòmiques.

Conscients que el MODEL DE DESENVOLUPAMENT que volem està més basat en la racionalització de l’ús d’energia, en la recerca energies alternatives, en l’eficiència energètica, en l’ús intel•ligent dels recursos naturals i en una economia social i econòmica sostenible.

Conscients que acollim i fem nostre el PACTE ENTRE ALCALDES que la Unió Europea promou per actuar a nivell local contra l’escalfament global, reduint les emissions de CO2 i promoure la cultura de l’eficiència energètica.
Conscients que la programació d’aquestes explotacions es fa incomplint de forma flagrant les DISPOSICIONS DE LES NORMATIVES URBANÍSTIQUES, creant greuges comparatius amb activitats locals i menystenint l’ordenament del territori.

Conscients que aquest mètode d’extracció ha estat PROHIBIT a països com França, Irlanda, Bulgària, Romania, Txèquia i alguns estats alemanys, i ha generat gran conflictivitat social a països com el Regne Unit o els Estats Units, després de patir-ne les conseqüències. La mateixa UE sosté en un informe dels perill que comporta tot i utilitzar-se correctament la tècnica.

Conscients que la fase de PROSPECCIONS és tan perjudicial com la fase d’explotació, ja que s’han d’injectar els mateixos productes químics per portar-la a terme.

Proposem que el Ple Municipal de Cercs adopti els següents acords:

1.    Declarar el terme municipal de Cercs: Zona/terme lliure de fractura hidràulica o “fracking”.
2.    Manifestar el malestar i preocupació per la posada en marxa d’explotació  d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica.
3.    Informar a tots els municipis que estiguin o puguin estar en el futur afectats per fracking i instar-los a que siguin declarats lliure de fracking
4.    Instar a la Generalitat de Catalunya, per tal que el Departament d’Empresa i Ocupació no autoritzi cap projectes d’investigació o explotació d’hidrocarburs.
5.    Instar a la Generalitat de Catalunya a que declari tot el territori de Catalunya zona lliure de fracking.
6.    Instar al Govern d’Espanya a que, com han fet França o el Regne Unit, prohibeixi la utilització del fracking.
7.    Comunicar aquest acord a:
•    Govern d’Espanya.
•    Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç
•    Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i marí
•    Govern de la Generalitat de Catalunya
•    Conselleria d’Empresa i Ocupació
•    Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial
•    Conselleria de Territori i Sostenibilitat
•    Diputacions de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona
•    Federació Espanyola de Municipis i Províncies
•    Federació Catalana de Municipis

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Mocions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s