CLAM condemna als crims franquistes i dóna suport a la querella argentina

fr_macia

Lluís Companys va ser afusellat per un escamot franquista.

PROPOSTA DE DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PER DONAR RECOLZAMENT A LA QUERELLA ARGENTINA CONTRA ELS CRIMS DEL FRANQUISME.

Al juliol de 1936 la revolta militar encapçalada pel general Francisco Franco, va enderrocar els Governs legítims de la República, de Catalunya i d’Euskadi i va instaurar un règim totalitari feixista basat en la persecució i aniquilació física dels defensors de la llibertat, de la justícia social i dels drets de les persones.

Aquest règim dictatorial va ser mantingut per l’exèrcit, l’oligarquia i gran part de l’Església catòlica, durant 40 anys mitjançant la repressió generalitzada de qualsevol crítica i de qualsevol oposició, utilitzant la tortura de forma sistemàtica, els assassinats en cunetes i “passejos”, les condemnes a mort, o a llargues penes de presó, sentenciades per jutges addictes al règim i disposats a aplicar les seves lleis feixistes en la més absoluta indefensió de les persones contràries al règim. En aquest sentit, no podem oblidar el crim d’Estat que representà l’assassinat del President de la Generalitat Lluís Companys, escollit democràticament.

Després de la mort de Francisco Franco, la lluita popular i la pressió internacional, va obligar als franquistes a un canvi en les formes, tot i que aquest canvi de règim va garantir i assegurar la impunitat a tots els que van participar i col•laborar dels crims del franquisme.

Però trenta-cinc anys després d’aquella “transició”, una jutgessa argentina porta endavant una causa contra el franquisme i els seus protagonistes vius, per delictes de genocidi i crims de lesa humanitat. Delictes que ni prescriuen ni poden ser amnistiats per cap tipus de “llei de punt final”. Des d’instàncies internacionals, aquesta querella comença a esquerdar el mur d’impunitat del franquisme, contra el qual tantes persones i organitzacions de recuperació de la memòria històrica venim combatent des de fa anys.

Resulta, per tant, un fet d’especial rellevància en la lluita per la Justícia, per la Veritat i per la Reparació dels danys causats als centenars de milers de víctimes del franquisme, contra la impunitat dels responsables dels crims d’aquells que encara són vius.

En aquest sentit no podem oblidar totes les persones berguedanes que van morir durant la guerra ni aquells que van ser assassinats, mitjançant l’afusellament, al Camp de la Bota, entre els quals hi ha l’alcalde d’ERC, Josep Maria Badia i Sobrevias de l’ajuntament de Berga i totes les persones del poble i comarca que van ser represaliades amb penes de presó per creure en la democràcia

És per tot el que s’ha exposat els grup municipal CLAM presenta al Ple de l’Ajuntament de Cercs, que es manifesti a favor de la següent declaració:

1.    Condemnar la sublevació militar feixista dirigida pel general Francisco Franco Bahamonte el juliol del 1936, contra el Govern de la República  i els Governs Català i Basc,  legalment constituïts i escollits per via democràtica.

2.    Condemnar el règim dictatorial posterior que durant 40 anys va reprimir a sang i foc tota dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones i dels pobles.

3.    Denunciar el paper jugat per bona part de les oligarquies agràries, industrials i financeres, oposades a les reformes impulsades pels estaments democràtics, i a la jerarquia de l’església catòlica, pel seu recolzament al colpisme, primer, i al règim feixista instaurat després.

4.    Adoptar les mesures necessàries per garantir als represaliats i represaliades per la rebel•lió militar de juliol del 1936, i el terrorisme d’Estat del règim feixista, l’exercici del seu dret a la VERITAT sobre aquell règim, per contrarestar els intents continuats de reescriure la història que vénen realitzant els seus hereus; el dret a la JUSTÍCIA efectiva per tal de superar l’actual estat d’impunitat dels responsables del crims de lesa humanitat comesos durant la guerra del 1936 al 1939 i la repressió posterior fins al 1975; i el dret a una REPARACIÓ digne i no discriminatòria per les vulneracions causades als centenars de milers de víctimes del franquisme; i, per acabar, el dret de la totalitat de la societat a que s’implementin mesures de canvi sociopolítics, jurídics i institucionals com a GARANTIA DE NO REPETICIÓ.

5.    En aquesta línia de compromís, manifestar el nostre suport i adhesió a la Querella 4591-10, del Jutjat N º 1 de Buenos Aires, República Argentina, que porta endavant la magistrada María Servini de Cubria per delictes de genocidi i crims contra la humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant el Franquisme.

6.    Denunciar que el règim franquista va assassinar, afusellar, al Camp de la Bota, a l’any 1939, l’alcalde de l’ajuntament de Berga, el senyor Josep Maria Badia i Sobrevias. Va ser jutjat: Consell de guerra, Sumaríssim d’urgència. Sentència: Pena de mort. Execució: 19/04/1939.

7.    Animar a la ciutadania a donar recolzament a la Querella contra els crims del franquisme, bé personant com a querellants, aquells que van ser directament represaliats durant el règim franquista o siguin parents dels que ho van ser, o bé manifestant la seva denúncia de la Dictadura i la seva adhesió a la Querella contra els seus crims i criminals.

8.    No podem oblidar que el Govern Espanyol encara no ha demanat perdó al poble català per l’assassinat del seu President, democràticament escollit, Lluís Companys, quan el Govern Alemany i el Govern francès ja ho han fet per la seva participació en la seva detenció. Una detecció que va portar al seu assassinat.”

Anuncis

Quant a Marie Kapretz

Marie Kapretz Regidora de Cercs (oposició)
Aquesta entrada ha esta publicada en Mocions, Valors. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s